Siirry pääsisältöön

Erasmus-matka Bazaan


Hola! Olin huhtikuun puolivälissä Erasmus-reissulla Bazassa, Espanjassa. Baza sijaitsee Sierra Nevadan vuoriston takana, noin 200 km Malagasta. Bazassa on noin 20 000 asukasta. Tavoitteenani oli tutustua paikalliseen kouluun IES Alcrebiteen ja vaihtaa kokemuksia espanjalaisten kollegoiden kanssa. Halusin myös parantaa kielitaitoani käyttämällä pääosin englantia ja hieman espanjaa. Reissu onnistui hienosti! Osallistuin useille oppitunneille, esim. espanjan, ranskan ja englannin tunneille, biologian työkurssille, 3D-mallinnus- sekä tietokoneprojektityökurssille. Antoisinta oli vaihtaa ajatuksia lukio-opiskelusta ja opettamisesta espanjalaisten opettajien kanssa. Totesimme, että ammattimme on universaali, monet uudistamistarpeet ja haasteet ovat hyvin samanlaisia maasta riippumatta. Uudet ystäväni Nuria, Franzesca, Marialuz ja Carmen esittelivät minulle Alhambran linnaa, Bazan museota, läheistä Guadixin kaupunkia ja pientä Castrilin vuoristokylää. Hotellilla kokeilin myös perinteistä arabialaista kylpylää. Upeita kohteita ja kokemuksia! Nyt reissun jälkeen jaan kokemuksiani omassa koulussa. Pystyn selvemmin näkemään oman koulumme vahvuudet ja kehittämistarpeet. Toivottavasti koulumme Erasmus-projektit saavat jatkoa tulevaisuudessa. Kansainväliset projektit avartavat maailmankuvaa ja antavat uutta kipinää työhön!
Sari Rinta-Säntti

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opintomatka Shanghaihin, Kiinaan 7.-15.4.2018

Nihao!

Leppävaaran lukion oppilaat ja opettajat tekivät viikon mittaisen opintomatkan ystävälukiollemme Shanghaihin, Kiinaan. Ystävälukio on nimeltään Luhang Senior High School, ja se sijaitsee Shanghain New Pudongin alueella. Lukio on perustettu vuonna 1944 ja se antaa yleissivistävää koulutusta paikallisille nuorille.

Meidät otettiin lukiossa sydämellisesti vastaan ja olimme vaikuttuneita meille osoitetusta vieraanvaraisuudesta. Pääsimme seuraamaan lukion opetusta eri aineissa, kuten liikunnassa, taideaineissa, fysiikassa ja äidinkielessä. Erityisesti vaikutuimme paikallisten nuorten korkeasta osaamisen ja ahkeruuden tasosta.

Oppilaamme pääsivät asumaan viikon ajan kiinalaisissa isäntäperheissä ja näin tutustumaan arkielämään Shanghailaisissa perheissä. Oppilaat tekivät monia kiinnostavia havaintoja, mutta kaksi nousi ylitse muiden: vieraanavaraisuus ja opiskelijoiden ahkeruus.

Suureksi iloksemme ja ihastukseksemme oli yhteistyömme kunniaksi järjestetty kultturi-juhla, joka koostui …
Rehtori Ismo-O. Kjäldman


Tervehdys jokaiselle

Opiskelu lukiossa on aina ollut erilaista kuin peruskoulussa. Vaatimustaso on korkeampi ja ylioppilaskirjoitusten lähestyminen tuntuu taustalla jokaisena koulupäivänä.

On kuitenkin eräs seikka, joka on yhtäläinen niin perusopetuksessa kuin lukiossa. Koulun perustehtävä edelleenkin on opetus ja kasvatus. Sellaisten tietojen ja taitojen hankkiminen ja omaksuminen, joita tulevaisuus edellyttää: tiedollisia, taidollisia ja asenteellisia. Vaikka meillä ei ole kristallipalloa tulevaisuuden näkemistä varten, niin on kuitenkin asioita, joiden osaaminen on tulevaisuudessa merkityksellistä.

Ajattelen, että ne trendit, joiden hallintaa nuoret ainakin tarvitsevat tulevaisuudessa, ovat digitalisuus, kestävä kehitys ja kansainvälisyys.

Digitalisuus ei ole pelkästään sähköisten välineiden teknisen käytön hallintaa, vaan se on ennen kaikkea tiedon hankkimista, jäsentämistä, muokkaamista ja omaksumista. Tulevaisuudessa tarvittavan kriittisen medialukutaidon…
Satu Vesala 12.3.2018

Kirjoittamisesta

Vaikka nykypäivänä raapustus paperille on suurimmaksi osaksi muuttunut näppäilyksi näppäimillä, samasta ajatusten välittämisestä kirjoittamisessa on edelleen kysymys. Kieli ja sanat haastavat ajattelemaan, ja kirjoittaminen auttaa jäsentämään maailmaa. Kirjoittamisen merkitys on vain korostunut, kun niin suuri osa viestinnästä tapahtuu nykyään sähköisin välinein. Kuten muutkin taidot, kirjoittamisenkin taito kehittyy harjoittelemalla: kirjoittamaan oppii kirjoittamalla. Kirjoitustaito ei ole vain kieliopin hallintaa (sitäkin kyllä tarvitaan) vaan ennen kaikkea ajatusten hallintaa. On tärkeää, että ajatuksemme välittyvät niin kuin tarkoitimme. Siis kirjoita ja anna sanoille mahdollisuus!

Tervetuloa kaikki halukkaat kirjoittamaan Lelun blogia itseä kiinnostavista aiheista!