Siirry pääsisältöön

Opintomatka Shanghaihin, Kiinaan 7.-15.4.2018

Nihao!

Leppävaaran lukion oppilaat ja opettajat tekivät viikon mittaisen opintomatkan ystävälukiollemme Shanghaihin, Kiinaan. Ystävälukio on nimeltään Luhang Senior High School, ja se sijaitsee Shanghain New Pudongin alueella. Lukio on perustettu vuonna 1944 ja se antaa yleissivistävää koulutusta paikallisille nuorille.

Meidät otettiin lukiossa sydämellisesti vastaan ja olimme vaikuttuneita meille osoitetusta vieraanvaraisuudesta. Pääsimme seuraamaan lukion opetusta eri aineissa, kuten liikunnassa, taideaineissa, fysiikassa ja äidinkielessä. Erityisesti vaikutuimme paikallisten nuorten korkeasta osaamisen ja ahkeruuden tasosta.

Oppilaamme pääsivät asumaan viikon ajan kiinalaisissa isäntäperheissä ja näin tutustumaan arkielämään Shanghailaisissa perheissä. Oppilaat tekivät monia kiinnostavia havaintoja, mutta kaksi nousi ylitse muiden: vieraanavaraisuus ja opiskelijoiden ahkeruus.

Suureksi iloksemme ja ihastukseksemme oli yhteistyömme kunniaksi järjestetty kultturi-juhla, joka koostui oppilaiden toinen toistaan suuremmoisemmista esityksistä. Näimme kiinalaista kulttuuria niin leijona-tanssin, kuin perinnesoittimilla soitetun musiikinkin välityksellä.

Oppituntien lisäksi pääsimme näkemään kattavasti Shanghain tärkeimpiä nähtävyyksiä, kuten Pudongin, The Bundin, elokuvamuseon ja -studion, sekä monia muita meille uusia ja kiinnostavia kohteita. Tärkein nähtävyys oli kuitenkin koulu ja sen oppilaat.

Yhteistyömme jatkuu ensi syksynä shanghailaisten saapuessa lukiollemme vieraiksi. Toivotamme heidät sydämellisesti tervetulleiksi Leppävaaran lukioon.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rehtori Ismo-O. Kjäldman


Tervehdys jokaiselle

Opiskelu lukiossa on aina ollut erilaista kuin peruskoulussa. Vaatimustaso on korkeampi ja ylioppilaskirjoitusten lähestyminen tuntuu taustalla jokaisena koulupäivänä.

On kuitenkin eräs seikka, joka on yhtäläinen niin perusopetuksessa kuin lukiossa. Koulun perustehtävä edelleenkin on opetus ja kasvatus. Sellaisten tietojen ja taitojen hankkiminen ja omaksuminen, joita tulevaisuus edellyttää: tiedollisia, taidollisia ja asenteellisia. Vaikka meillä ei ole kristallipalloa tulevaisuuden näkemistä varten, niin on kuitenkin asioita, joiden osaaminen on tulevaisuudessa merkityksellistä.

Ajattelen, että ne trendit, joiden hallintaa nuoret ainakin tarvitsevat tulevaisuudessa, ovat digitalisuus, kestävä kehitys ja kansainvälisyys.

Digitalisuus ei ole pelkästään sähköisten välineiden teknisen käytön hallintaa, vaan se on ennen kaikkea tiedon hankkimista, jäsentämistä, muokkaamista ja omaksumista. Tulevaisuudessa tarvittavan kriittisen medialukutaidon…
Satu Vesala 12.3.2018

Kirjoittamisesta

Vaikka nykypäivänä raapustus paperille on suurimmaksi osaksi muuttunut näppäilyksi näppäimillä, samasta ajatusten välittämisestä kirjoittamisessa on edelleen kysymys. Kieli ja sanat haastavat ajattelemaan, ja kirjoittaminen auttaa jäsentämään maailmaa. Kirjoittamisen merkitys on vain korostunut, kun niin suuri osa viestinnästä tapahtuu nykyään sähköisin välinein. Kuten muutkin taidot, kirjoittamisenkin taito kehittyy harjoittelemalla: kirjoittamaan oppii kirjoittamalla. Kirjoitustaito ei ole vain kieliopin hallintaa (sitäkin kyllä tarvitaan) vaan ennen kaikkea ajatusten hallintaa. On tärkeää, että ajatuksemme välittyvät niin kuin tarkoitimme. Siis kirjoita ja anna sanoille mahdollisuus!

Tervetuloa kaikki halukkaat kirjoittamaan Lelun blogia itseä kiinnostavista aiheista!